Flygelederforeningen sendte i går en henvendelse til arbeidsgiver med krav om skikkelige prosesser knyttet til prosessene rundt påtroppingstiden.

Arbeidstilsynet stiller tydelige krav til risikovurderinger i enhver virksomhet, og beskriver det ansvaret som påhviler arbeidsgiver hva gjelder gjennomføringen av slike.

Å vurdere risiko i en virksomhet er en kontinuerlig prosess der man må gjøre jevnlige kartlegginger og vurderinger av farene og problemene i virksomheten med mål om å holde risikonivået så lavt som mulig.

Vi ba arbeidsgiver sende over de risikoanalyser de eventuelt har gjennomført i forbindelse med reduksjon av påtroppingstid for flygeledere, og påpekte at verken ansatte, verneombud eller tillitsvalgte på noe nivå i virksomheten har vært involvert i slike prosesser knyttet til denne tematikken spesielt.

Vi presiserte at Arbeidstilsynet gjør oppmerksom på at risikovurderinger skal gjennomføres i samarbeid med arbeidstakerne, verneombud og tillitsvalgte.

Vi har overfor arbeidsgiver krevd at alle prosesser knyttet til reduksjon av påtroppingstid stilles i bero inntil det er gjennomført tilstrekkelige og skikkelige prosesser for å kartlegge risiko i tråd med myndighetenes krav og anbefalinger – i samarbeid med arbeidstakerne, verneombud og tillitsvalgte.